PRIMARY CANCER PREVENTION: INCREASE PROTEIN INTAKE?
PDF (Русский)

Keywords

PRIMARY CANCER PREVENTION
PROTEIN INTAKE
CORRELATION
LETHALITY

How to Cite

Marasanov, S., Avrasina, L., Gusev, P., Kovtunova, A., & Maksimenko, S. (2018). PRIMARY CANCER PREVENTION: INCREASE PROTEIN INTAKE?. Voprosy Onkologii, 64(2), 272–274. https://doi.org/10.37469/0507-3758-2018-64-2-272-274

Abstract

In connection with the increase in the incidence of malignant tumors worldwide cancer prevention is a topical issue. Diet features along with tobacco smoking and hyperinsolation play an important role in carcinogenesis. The aim of the work is to establish the presence and size of the correlation between protein intake and lethality from cancer. It has been established that the Spearman rank correlation coefficient between protein intake and lethality from malignant tumors was equal to 0,9, which indicated a strong feedback: the less protein in the diet the higher the lethality from cancer. To optimize the primary prevention of cancer we consider it advisable to teach the population the rules of rational nutrition with an emphasis on the need for protein intake, to hold seminars on the importance of using protein of animal origin in the courses of advanced training of doctors as well as to popularize the «European diet» in the media. Rational nutrition is one of the ways to reduce morbidity and mortality from malignant tumors.
https://doi.org/10.37469/0507-3758-2018-64-2-272-274
PDF (Русский)

References

Аксель Е.М., Давыдов М.И. Статистика заболеваемости и смертности от злокачественных новообразований в 2000 году. Злокачественные новообразования в России и странах СНГ в 2000 году. - Москва РОНЦ им. Блохина РАМН, 2002. - С. 85.

Вдовина Е.В. «Особенности заболеваемости раком орофарингеальной зоны в Кемеровской области за последние 10 лет // Сибирский онкологический журнал». - 2009. - № 2. - с. 37.

Высоцкий В.Г., Зилова И.С. Роль соевых белков в питании человека «Вопросы питания». - 1995. - № 5. - С. 20-27.

Здоровье населения России и деятельность учреждений здравоохранения в 1997 году (статистические материалы). - Москва, 1998. - С. 10.

Злокачественные новообразования в России в 2012 году заболеваемость и смертность). - М.: ФГБУ «МНИОН им. П.А. Герцена» Минздрава России, 2014. - 250 с.

Майстрах К.В., Родов Я.И., Лаврова И.Г. Пособие к практическим занятиям по социальной гигиене и организации здравоохранения. - Москва, издательство «Медицина», 1967. - С. 44-48.

Народное хозяйство РСФСР за 60 лет. - М.-М.: Статистика, 1977. - 233 с.

Народное хозяйство РСФСР за 70 лет. - М.-М.: Финансы и Статистика, 1987. - 294 с.

Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации // Методические рекомендации- Утв. Роспотребнадзором 18.12.2008 г.

Питание и здоровье // Информационный бюллетень Центрального научно-исследовательского института организации и информатизации здравоохранения (НИИОИЗ) Росздрава, 2007. - С. 1.

Справочник Харрисона по внутренним болезням под редакцией К. Иссельбахера, Е. Браунвальда, Дж. Вилсон и др. - СПб: Издательство «Питер», 1999. - 976 с.

Gio Batta Gori. Dietasi anel Nutritional Implications in the Multifactorial Etiolgy of Cesfain Prevalerit Auman Cancers II Cancer (Philad). - 1979. - Vol. 43. - № 5. - P. 2151-2161.

Weisburger J.A. Mechanism of Action of Diet as a Careinogen // Cancer (Philad.). - 1979. - Vol. 43. - № 5. - P 1987-1995.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

© АННМО «Вопросы онкологии», Copyright (c) 2018